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MEMORANDUM 
 
To:    Interested Persons 
From:    OCPF 
Subject:   Charitable and Civic Activities by Candidates and Political Committees 
 
 

This memorandum addresses questions relating to charitable fundraising and 
expenditures by candidates and political committees.1  

 
 OCPF is occasionally asked if a candidate or committee may raise funds or make 
expenditures for charitable or civic purposes.  The most common questions are addressed below.  
Committees are encouraged, however, to contact OCPF to discuss any of these issues, or other 
related questions. 

 
Questions   
 
(1) May a political committee donate to a charity, and if so, is there a limit to such 

donations? 
 
Yes, a committee may donate to a charity, subject to the restrictions defined in OCPF’s 

regulations (summarized below).  There is no limit on the amount donated. 
 
(2) May a political committee, either on its own or jointly with a charitable entity, raise 

funds for the charitable entity? 
 
Yes, but the amount received, if deposited into the committee account prior to donation to 

the charity, would be considered a contribution to the committee. 
 

 
1As used in this Memorandum, “candidates and political committees” or “committees” means all candidates and 
political committees within the scope of the Massachusetts campaign finance law.   
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(3) May a political committee donate to a scholarship fund, establish and finance a 
charitable foundation or other charitable entity, or award scholarships, and may the recipient 
entity reflect the name of the candidate? 

 
Yes, but such activity is subject, as discussed below, to restrictions described in OCPF’s 

regulations. 
 
 (4) May a political committee make a direct charitable donation to a constituent  in need? 
 
 In limited circumstances, such donations may be permitted after consultation with OCPF.  
The office considers several factors in determining whether charitable donations to an individual 
are consistent with the campaign finance law, including the timing, the stated purpose, and the 
item donated. 

 
(5) May a candidate make personal donations to a charitable or civic entity or activity, 

even if making the donations provides an incidental political benefit to the candidate, without the 
donations being considered contributions or expenditures subject to the campaign finance law? 

 
Yes, a candidate may generally make such donations, but OCPF considers several 

factors in determining whether such donations were primarily made for a political purpose.  If 
primarily made for a political purpose, the donations would be required to be disclosed in the 
candidate’s campaign finance reports as in-kind contributions to the candidate’s campaign. 
 

Discussion 
 
1. Committees may make charitable expenditures 

 
M.G.L. c. 55, § 6 authorizes expenditures that are made to enhance a candidate’s political 

future or the principle for which the committee was organized, while prohibiting any expenditure 
that is primarily for any individual’s personal use. The regulation governing charitable 
contributions, 970 CMR 2.06(3)(t), states, in relevant part, that a committee or candidate may 
make charitable expenditures if: 

 

1.   The contribution is made to an entity which is subject to either M.G.L. c. 12,  § 8(f), 
M.G.L. c. 67 or M.G.L. c. 180 [i.e., it is a non-profit corporation or public charity 
registered with the Attorney General’s Division of Public Charities];  
2.   Neither the candidate, treasurer, or any official of the political committee is a trustee, 
officer, principal or beneficiary or involved in any manner in the operations of said 
entity;  
3.   Neither the candidate, treasurer, nor any official of the political committee is related 
by consanguinity or affinity to any trustee, officer, principal or beneficiary of said entity; 
[and] 
4.   The candidate or political committee will receive publicity and foster political 
goodwill as a result of making the contribution. 
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Neither Section 6 nor the regulations impose a specific monetary limit on charitable 
donations, other than limiting such expenditures to a “reasonable value.”  Therefore, charitable 
donations that comply with the standard described in the regulation may be made regardless of 
the amount of the donation.  See AO-97-18. 

 
2.  Political committees may assist charities in their fundraising activities 

A committee may hold a fundraising event for the benefit of a charity if donors make 
payments directly to the charitable entity.  Similarly, a committee may hold an event jointly for 
the committee and a charity, but only if donors submit contributions to the committee separately 
from contributions to the charity.  
 

If a committee raises funds intended at least in part for charitable purposes and deposits 
the funds into its account prior to donation to the charity, the entire amount collected would be 
considered contributions to the committee, even if a portion of the funds are ultimately given by 
the committee to a charitable entity.  Persons making the contributions must be informed that the 
funds given are campaign contributions, and not charitable donations.  In addition, the committee 
would be required to disclose the amount received from each contributor as a contribution, and 
any resulting charitable donation from the committee as an expenditure.  The committee (unless 
it is a ballot question committee or an independent expenditure only PAC) would not be able to 
accept any corporate contributions. M.G.L. c. 55, § 8.   

 

Public employees who assist a political committee in its fundraising activities must also 
ensure compliance with the part of the campaign finance law that prohibits the solicitation or 
receipt of political contributions by public employees.  See M.G.L. c. 55, § 13.  Section 13 
specifies that “no person employed for compensation, other than an elected officer, by the 
commonwealth or any county, city or town shall directly or indirectly solici t or receive” money 
or anything of value for a political purpose.  This provision applies to fundraising for candidates 
or political committees and includes a situation where a committee raises funds at a single event 
held to benefit both a charity and the committee.2  Section 13 also applies if a committee raises 
funds for deposit into its own account and then transfers such funds to a charity.  It does not 
apply, however, to charitable fundraising events or activities that are undertaken independently 
of a candidate’s campaign, even if there may be some incidental political benefit received by a 
candidate or committee from the activity.   

 
Public employees and officials should ensure that their anticipated activities, in addition 

to complying with the campaign finance law, also comply with the Massachusetts conflict of 
interest law, M.G.L. c. 268A, which is enforced by the State Ethics Commission.  In addition, 
individuals interested in raising funds for charitable purposes should contact the Attorney 
General’s Public Charities Division to ensure compliance with the registration and other 
requirements administered by that office. 

 
 

2 An event held to benefit both a political committee and a charity would also have to comply with Section 14 of the 
campaign finance law, which prohibits political fundraising in any building or part thereof that is occupied for state, 
county or local governmental purposes. 
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3. Committees may generally donate to scholarship funds or charitable foundations, 

administer scholarship funds or charitable foundations, or award scholarships, subject 
to certain restrictions 

 
Committees may generally make donations to scholarship funds or make awards of 

scholarships, or donate funds to charitable foundations.  The scholarship funds or charitable 
foundations may contain the name of a candidate.  To ensure compliance with the restriction 
against personal use, however, scholarships or distributions from a foundation may not be 
awarded to family members of the candidate, or to any family member of a committee officer or 
member of a committee.   

 
Committees other than political party committees may set up separate scholarship 

entities, not managed or operated by the candidate, officers/members of the committee, or family 
members of the candidate or committee officers/members.  See 970 CMR 2.06 (3)(w).  The 
scholarship fund or foundation may be financed by the political committee or by other persons.  
Donations by a committee to the scholarship fund or foundation are subject to the regulations on 
charitable expenditures.  See 970 CMR 2.06(3)(t), which states that neither the candidate, 
treasurer, or any official of the committee may be a principal, or beneficiary of an entity 
receiving a charitable contribution, and may also may not be involved in the operations of the 
entity receiving the funds.  A candidate or officer of a political committee may not select the 
recipients of awards from the scholarship fund or foundation, but may, however, personally 
present a scholarship award.  See AO-13-04.  In addition, the candidate, treasurer, or other 
official of the committee may not be related to an individual receiving a scholarship award.  
Funds received directly by a separate scholarship fund or foundation from a donor are not 
“contributions” subject to the campaign finance law, notwithstanding the fact that the 
scholarship entity’s or foundation’s activities may incidentally benefit a candidate’s 
political future. 

 
Political party committees, unlike other types of committees, may select recipients of 

scholarship awards.  See 970 CMR 2.06(3)(x).  In addition, money raised for purposes of 
financing a party committee’s scholarship fund must be deposited into the party committee’s 
campaign finance account and considered a “contribution” to the party committee subject to the 
restrictions and disclosure requirements of the campaign finance law.  Like other types of 
committees, a party committee scholarship fund may not award a scholarship to an individual 
who is related to a committee officer or member. 

 
4. A committee may, in limited circumstances, make direct monetary or in-kind 

charitable donations to a constituent in need 
 
Expenditures of campaign funds are prohibited if made primarily for any person’s 

personal use.  Therefore, campaign funds may generally not be given to an individual unless 
there is a specific political purpose for the expenditure, e.g., to pay the individual for campaign 
services provided.   In addition, the regulations governing charitable expenditures by their terms 
only permit expenditures to charitable or similar entities.  See 970 CMR 2.06(3)(t).  The 
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regulations also specify, however, in the introductory paragraph of 970 CMR 2.06(3), that other 
expenditures “which are similar to [those listed] and not inconsistent with 970 CMR 2.00, 
M.G.L. c. 55 or any other law” may also be permitted. 

 
Occasionally a candidate or committee requests, and OCPF has allowed, campaign funds 

to be used to provide assistance to an individual constituent in need, for example, to contribute to 
a fund to pay for a constituent’s unusual medical expenses.  In some cases, such expenditures are 
permissible.  Notwithstanding the element of personal use that results from the donation, if the 
purpose of such donation is to enhance the political future of the candidate, making the donation 
would be consistent with Section 6.   

 
The office closely scrutinizes such requests to determine if a proposed donation would be 

political.  Factors considered include the value of the donation, the timing and nature of the 
donation, whether there is any relationship with the beneficiary, and the extent to which the 
candidate or committee will receive political goodwill and publicity from the donation.  
Candidates and committees considering the making of such donations should first submit a 
written request for guidance and obtain written permission from OCPF prior to making any 
donation. 

 
5. A candidate may generally make personal donations to a charitable or civic activity, 

which may provide an incidental political benefit to the candidate, without the 
donations being considered contributions or expenditures subject to the campaign 
finance law, but if the donations are made substantially to promote the candidate’s 
political future, they must be made through the candidate’s political committee or be 
disclosed as in-kind contributions to the committee 

 
Charitable donations made by candidates should be treated in a manner that furthers 

transparency in campaign finance disclosure.  This goal is made possible by disclosure of all 
activity that might reasonably be seen as substantially made to promote a candidate’s political 
future.  To ensure compliance with this standard, OCPF advises that a candidate making 
charitable donations before an election make the donations  through the candidate’s committee 
or, if the candidate’s personal funds are used to make a donation directly to a charity, report the 
donation as an in-kind contribution from the candidate to the committee.  

 
If an expenditure is made by a candidate substantially for the purpose of enhancing the 

candidate’s political future, it must be made through the candidate’s political committee and 
disclosed on the committee’s campaign finance reports as an expenditure.  A candidate may, 
however, make charitable donations with his or her personal funds that, if publicized, provide an 
incidental positive impact the candidate’s political future.  Such donations generally do not have 
to be made through the candidate’s political committee and do not have to be reported as 
political expenditures or as in-kind contributions.   

 
OCPF may consider several factors relating to a candidate’s personal charitable 

expenditure to determine if the expenditure was in fact substantially made for political purposes.  
If a public pronouncement is made by a candidate regarding a charitable donation, or if the 
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timing and nature of the donation reflects a political intent, the donation must be considered an 
in-kind contribution by the candidate to the candidate’s committee.  The timing of a donation is 
particularly relevant.  If a donation is made immediately before an election, this suggests that it 
should be reported by the candidate’s committee as an in-kind contribution from the candidate.  
Also relevant is whether the candidate has made such donations in the past.  If the donation is 
made for the first time, this suggests that the donation is made substantially for the purpose of 
promoting the candidate’s political future.   

 
 

This memorandum is issued to provide guidance, solely within the context of the 
campaign finance law.  As noted above, public employees and officials should ensure that their 
anticipated activities, in addition to complying with the campaign finance law, also comply with 
the Massachusetts conflict of interest law, M.G.L. c. 268A, which is enforced by the State Ethics 
Commission.  Individuals and entities interested in raising funds for charitable purposes should 
also contact the Attorney General’s Public Charities Division to ensure compliance with the 
registration and other requirements administered by that office.  

 
 
For further information and guidance with respect to the campaign finance law, please 

contact OCPF at (617) 979-8300. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


