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MEMORANDUM
To: Interested Persons _
From: Michael J. Sullivan, Director m
Subject: Credit cards with rewards progr

This memorandum addresses questions relating to the use, by a political committee, of a
credit card that earns rewards. Issues arise regarding (1) whether the candidate or other person

may use the rewards, and (2) whether the receipt of such rewards must be disclosed in campaign
finance reports.

Reward credit cards provide incentives (sometimes referred to as “loyalty programs™) for
purchases made with the card. Points accumulate for each dollar charged on the card, and
cardholders may redeem points for rewards. Rewards available may include points that can be
used for flights, hotel stays, products or services from a specific retailer, gift cards, and more.
Some rewards cards provide cash rewards.

A political committee may use a committee credit card that generates rewards.
Regulations describe the disclosure required for expenditures made using credit cards, but do not

provide guidance regarding rewards received through the use of such cards. See 970 CMR
2.0903). ‘

Question 1: May a candidate’s committee, PAC, or party committee accept a reward of
miles or points, or cash rewards?

Response: Yes, a committee may accept cash or other rewards received in the ordinary
course of business through a loyalty rewards program.

Two sections of the campaign finance law are relevant in considering whether a
committee may receive rewards through the use of a credit card: Section 6 (which states that
campaign funds may not be used for a candidate’s or any other person’s personal use) and

Section 8 (which prohibits the receipt of corporate contributions by a candidate, traditional PAC
or party committee},

% www.ocpf.us E-mail: ocpf@cpf.state.ma.us



M-19-01
September 9, 2019
Page 2

To ensure compliance with Section 6, rewards earned by a committee may not be used
personally. Section 6 exempts, from the definition of “personal use,” “expenses relating to the
provision of constituent or legislative services.” Therefore, for example, to comply with Section
6, a commitiee that has earned sufficient points for a reward of a free flight may not allow
anyone, including the candidate, to use the points for a free flight for vacation travel, but could

use the points to “purchase” a free flight to attend a conference that enhances the candidate’s
political future.

Section 8 of the campaign finance law prohibits business and professional corporations
from making confributions or expenditures, or giving “any money or other valuable thing” to aid
any candidate, PAC, or political party. Because Section 8 is a criminal statute, however, it must
be narrowly construed. Sée Weld for Governor v. Director of OCPF, 407 Mass. 761, 766 (1990).
The prohibition on the receipt of corporate contributions does not prohibit the receipt of non-
contribution funds or items of value received in the ordinary course of business. Political
committees may therefore enter into arms-length business relationships with corporations, which
result in a benefit to the committee, without implicating section 8. See, ¢.g., A0-96-27 (réceipt
of discount coupon books which could be distributed to contributors as an incentive to encourage
contributions), and AO-02-14 (fote bags could be provided by corporation to attendees of party
convention). The reward of points for the use of a credit card would therefore comply with

Section 8 if the committee receives the rewards consistent with the same rules that apply to other
holders of the card. ;

Question 2: If a committee may accept and utilize loyalty rewards, are there any
disclosure requirements or restrictions on the receipt of rewards?

Response: Yes, there are disclosure requirements when points are redeemed or cash
rewards received.

If a cash reward is received, the committee must disclose a monetary “non-contribution
receipt” when reporting the receipt and deposit of the funds. The receipt is reported in the period
in which the funds are credited to the committee’s account.

If instead of a cash reward, the committee redeems points, the committee must disclose
the redemption of points as a “non-contribution receipt” in the in-kind contribution schedule
covering the period when the points are redeemed. For example, if a committee redeems points
for a hotel stay, the committee would disclose a non-contribution receipt in the in-kind
contribution schedule, and would use the “description” field to explain the receipt, e.g., by
indicating that it received a reward certificate and the value (e.g., that it is for a one night stay) of
the certificate. Prior to redemption, however, while points are being accumulated and the credit
card statements reflect the earning of points, the committee would not be required to disclose that
points have been earned :

' The same analysis applies to the receipt and use of rewards or other benefits from merchants through loyalty
programs that do not involve credit cards.
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This Memorandum is issued to provide guidance, solely within the context of the
campaign finance law, to candidates and committees. Public employees who may be receiving
rewards through loyalty programs should ensure that their activity, in addition to complying with
the campaign finance law, also complies with the Massachusetts conflict of interest law, M.G.L.
¢. 268A, which is enforced by the State Ethics Commission.

For further information and guidance with respect to the campaign finance law, please
contact OCPF at 617-979-8300.



