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INTERPRETIVE BULLETIN

The Applicability of the Massachusetts Campaign Finance Law to
Unregistered Political Groups and Non-Massachusetts Political Committees

This bulletin provides guidance regarding political activity to promote or oppose Massachusetts
candidates or ballot questions by unregistered groups, unions, associations or other tyli)es of organizations
that receives funds for the purposes of making political contributions or expenditures.

Summary
Unregistered or non-Massachusetts political committees may not contribute to Massachusetts
il candidates and political committees other than to ballot question committees or independent
expenditure PACs. A group planning to solicit or receive funds for the purposes of influencing a
Massachusetts state or local election must first register as a political committee.

=]

I. Contributions to Certain Massachusetts Political Committees Prohibited

A. Contributions to Candidates and Political Committees Other Than Independent
Expenditure PACs and Ballot Question Committees

The Massachusetts campaign finance law, M.G.L. ¢. 55, does not authorize contributions by
unregistered or non-Massachusetts political committees to Massachusetts candidates, candidate
committees, political party committees, people’s committees, or PACs (other than ballot question
committees or independent expenditure PACs, as discussed on the next page of this bulletin). The law
imposes limits on contributions, and disclosure requirements, that are different from, and often more
restrictive, than requirements in other jurisdictions. It expressty provides that candidates may not receive
funds from federal committees. See M.G.L. c. 55, § 7. A similar prohibition on the transfer of funds from
unregistered non-federal political committees is consistent with the overall intent of the statute as
reflected in its various provisions.

¥ Such groups are referred to in this Interpretive Bulletin as “unregistered or non-Massachusetts political committees.”
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The restriction on contributions from unregistered or non-Massachusetts political committees to
candidates, PACs (other than ballot question committees or independent expenditure PACs) and political
party committees applies to both cash and “in-kind” contributions. For example, if an unregistered or
non-Massachusetts political committee provides any support or administrative services to a Massachusetts
candidate’s committee, such as office space, phones or staff, the Massachusetts committee must reimburse
the unregistered or non-Massachusetts political committee in full for receiving the support or services to
avoid the receipt of an improper “in-kind” contribution.

. In addition, a committee that receives a contribution from an organization, whether existing in
Massachusetts or in another state, may be required by OCPF to obtain a statement from the organization,
made under the penalties of perjury, verifying that the organization is not an unregistered political
committee, i.e., that the contribution is from an entity that has not raised funds to support or oppose a
candidate or candidates, a political party, or a ballot question, whether in Massachusetts or elsewhere.
The written statement from the contributing organization must verify that the contribution was made
solely from general treasury funds and not in any part from funds solicited for political purposes. If such
statement is not obtained, OCPY may require the committee to return the contribution, See 970 CMR
1.22(5)(b). '

B. Centributions to Ballot Question Committees and Independent Expenditure PACs

An unregistered or non-Massachusetts political committee (or any other group) may contribute fo
a ballot question committee without first organizing in Massachusetts if the unregistered or
non-Massachusetts political committee does not solicit or receive funds to influence the Massachusetts
ballot question. If the organization raises money for that purpose, it must file a statement of organization
as a ballot question committee and disclose its financial activity. If it does not raise funds for that
purpose, an unregistered or non-Massachusetts political committee may independently make expenditures
to support or oppose the ballot question but must disclose such expenditures. See M.G.L. ¢. 55, § 22 and
OCPF’s IB-92-02. In addition, an unregistered or non-Massachusetts political committee may make
independent expenditures or contribute to a Massachusetts independent expenditure PAC if the
unregistered or non-Massachusetts committee does not also receive funds for the purpose of making such
independent expenditures or contributions.

All contributions and expenditures by the unregistered or non-Massachusetts entity, including
independent expenditures, expenditures made to support or oppose a Massachusetts ballot question, and
contributions to an independent expenditure PAC, are subject to the campaign finance law’s disclosure
requirements, See 970 CMR 2.17(3) and IB-10-03.

OCPFT has issued a regulation regarding the identification of the source of funds used by
_organizations which contribute to Massachusetts ballot question committees or independent expenditure
PACs. See 970 CMR 1.22 (3). The regulation states, in part, that such an organization must register and
disclose financial activity as a political committee in Massachusetts if it receives money or other things of
value to influence the election of a Massachusetts candidate or candidates, or to support or oppose a
Massachusetts PAC, political party, or ballot question. An organization that raises funds for legislative or
other non-election purposes, but does not indicate to donors that the funds may also be used to influence
state or local elections in Massachusetts, is generally not required to register as a political committee in
Massachusetts. This is the case even if a portion of the funds raised in this manner by the organization
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may subsequently be transferred to a Massachusetts independent expenditure PAC or used by the
organization itself to make independent expenditures. See AO-14-05.

I1. When does an Organization become a Massachusetts Political Committee?

An organization, including a political committee registered in a non-Massachusetts jurisdiction,
however, that receives money or anything of value to make contributions to Massachusetts candidates or
political committees, including ballot question committees or independent expenditure PACs, or to make
independent expenditures, must register as a Massachusetts political committee pursuant to M.G.L. c. 55,
§ 1. See 970 CMR 1.22 (3) (a), which states that “such an entity shall organize as a political committee
and file campaign finance reports disclosing all contributions received, all expenditures made, and all
liabilities incurred for the purpose of making contributions or independent expenditures.” This means, for
example, that an entity that raises money to influence anticipated ballot questions in multiple states must
register and report its activity as a Massachusetts ballot question committee if Massachusetts is one of the
states in which the entity will be active. “A determination of whether an organization is required to
organize and file campaign finance reports as a political committee depends on an assessment of various
factors, including, but not limited to, the timing and content of solicitations and the timing of receipts.”
Id. In addition, OCPF has stated that where an organization makes a contribution to a Massachusetts
political committee that is not fully paid from general organizational income, it must identify additional
donors to the extent that general treasury funds were not used. See 970 CMR 1.22 (11).

A political organization established under Section 527 of the Internal Revenue Code is considered
an unregistered or non-Massachusetts political committee for purposes of the Massachusetts campaign
finance law, if the organization receives funds to influence elections, whether in Massachusetts or
elsewhere, or to support or oppose a political party. Labor or other organizations, however, may use their
general treasury funds to make contributions or independent expenditures through a separate fund
established by the organization under Section 527 to make such expenditures, without being considered
an unregistered or non-Massachusetts committee. Such organizations operating under Section 527 are not
political committees because they use only general treasury funds, including dues paid by members, and
do not solicit or recetve funds to influence elections. Other political organizations established under
Section 527, however, would be considered unregistered or Non-Massachusetts political committees if
they solicit or receive funds to influence elections in Massachusetts or elsewhere.

Political committees must organize with OCPF, or the appropriate local election official, and
appoint a treasurer prior to soliciting or receiving any funds. See M.GG.L. ¢. 55, § 5. A group organized to
support or oppose multiple Massachusetts candidates may be a political action committee or independent
expenditure PAC subject to the rules described in IB-94-02 and IB-10-03. A group that is organized to
raise or spend money to influence a ballot question or questions is a ballot question committee. See IB-
90-02 for a discussion of the disclosure requirements applicable to such committees.

ITI. Independent Expenditures and Electioneering Communications by Unregistered and Non-
Massachusetts Political Committees

A. Independent Expenditures

As defined in Section 1 of the statute, the term “independent expenditure” means “an
expenditure made, or liability incurred, by an individual, group, association, corporation, labor
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union, political committee or other entity for goods or services to expressly advocate the election
or defeat of a clearly identified candidate; provided, however, that the expenditure is made or
incurred without cooperation or consultation with any candidate, or [candidate committee or any
agent of a candidate.|” If made in cooperation or consultation, i.e., coordinated, expenditures are
considered in-kind contributions made by an entity to the candidate, see 970 CMR 2.21 and IB-06-
01, and must be disclosed by the recipient committee.

Any entity that makes independent expenditures exceeding $250 during a calendar year must file
reports disclosing the independent expenditures. See M.G.L. c. 55, § 18A. Section 18A generally
requires the filing of reports within 7 business days after the goods or services are utilized. If
expenditures are made after the tenth day before, but more than 24 hours before an election, a report must
be filed within 24 hours of the date the goods or services are utilized.

An unregistered or non-Massachusetts political committee may make an independent
expenditure using funds that have been previously raised for purposes other than to support or
oppose a Massachusetts candidate or candidates. The independent expenditure must be disclosed
with OCPF on an electronically filed report of independent expenditures. See M-14-03. An
unregistered or non-Massachusetts political committee may not, however, receive funds for the
purpose of making an independent expenditure without first organizing an independent
expenditure PAC in accordance with M.G.L. ¢ 55, § 18A(d) and 970 CMR1.22 (3) and 2.17 (3).

B. Electioneering Communications

Unregistered and non-Massachusetts political committees may also pay for “electioneering
communications.” Electioneering communications are broadcast, cable, mail, satellite or print
communications that refer to a clearly identified candidate, that are publicly distributed within 90 days
before an election in which the candidate is seeking election or reelection. See M.G.L. c. 55, § 1, which
defines “electioneering communications” to exclude expenditures or independent expenditures that
otherwise must be disclosed, and also contains other exemptions, e.g., communications by email or by the
Internet (other than paid advertisements). As is the case with independent expenditures, if an
electioneering communication is coordinated with a candidate or candidate’s committee, such
coordination converts the electioneering communication into an in-kind contribution to the candidate or
committee. See 970 CMR 2.21 and IB-06-01.

Electioneering communication expenditures that exceed $250 during a calendar year must be
disclosed in accordance with M.G.L. ¢. 55, § 18F, 970 CMR 1.14, and M-14-02. In addition, an

organization that raises money to make electioneering communications must disclose its donors. See 970
CMR 1.22 (7) and 1.22 (10) (b).

IV. Disclaimer requirements

Individuals or groups, including unregistered and non-Massachusetts political committees, that
make independent expenditures, electioneering communications, or communications to affect the vote on
a Massachusetts state or local ballot question, may be required to include a disclaimer in the
communication. Disclaimers are generally required to identify the organization and principal officer who
approved and paid for the message. In addition, the statute requires disclaimer of the top five contributors
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providing in excess of $5,000 to the entity, for any purpose, during the 12-month period before the
communication. See M.G.L. c. 55, § 18G, 970 CMR 2.20, and IB-10-01.

V. Expenditures by Massachusetts Committees to Non-Massachusetts Committees

Subject to limitations or restrictions established by federal law or the law of other state or local
jurisdictions, a Massachusetts political committee may generally contribute to a non-Massachusetts
candidate or political committee or make an independent expenditure to promote or oppose a non-
Massachusetts political committee if the activity is undertaken (1) to enhance the political future of the
Massachusetts candidate or principle for which the Massachusetts committee was organized, and (2) is
not for any individual’s personal use. See M.G.L. ¢. 55 § 6.

Because non-Massachusetts political committees are not “political committees” for the purposes
of M.G.I.. ¢. 35, contributions by a Massachusetts committee to such committees are not subject to the
contribution limitations set forth in M.G.L. ¢. 55, § 6.

V1. Conclusion

It should be kept in mind that this bulletin is limited in scope to the Massachusetts campaign
finance law. Unregistered and non-Massachusetts political committees should contact the Federal
Election Commission, the Internal Revenue Service, or their state campaign finance authority to ensure

compliance with federal law or the law of another state.

While this bulletin has set out some of the basic provisions of the Massachusetts campaign finance
law, OCPF urges anyone contemplating conducting campaign finance activity in Massachusetts to contact

the office for more specific guidance.
el
Michasl J. Sullivan 0/}’ ‘ /
Director ‘Cﬁ A ﬁ

% Candidates that receive public financing pursuant to M.G.L. ¢. 55C may not, however, contribute to candidates and committees established
pursuant to federal law or the law of other state jurisdictions. See 970 CMR 2.06(7).



