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Re:  Use of Public Buildings for Campaign Events

Dear Mr. Mohuddin:

This letter is in response to your recent request for guidance regarding the use of a public
school building or grounds for a campaign event.

You have stated that you would like to have a campaign event at a local public school.
The event may be inside the building, or it may be held at an outdoor area that is adjacent to the
public school building. The event would take place after school hours.

Question

May a political candidate or committee hold a campaign event at a local public school
building, or on the grounds adjacent to the school building?

Answer

Yes, a political candidate or committee may hold a campaign event at a local public
school building or on the grounds adjacent to the school building, provided the use of the space
complies with equal access requirements and there is no fundraising for political purposes inside
the building or in an area outside the building that impacts the entry to the building.

Discussion

In Anderson v. City of Boston, 376 Mass. 178 (1978), appeal dismissed, 439 U.S. 1069
(1979), the Supreme Judicial Court concluded that the City of Boston could not appropriate
funds, or use funds previously appropriated for other purposes, to influence a ballot question
submitted to the voters at a state election. The court stated that “the Legislature may decide, as it
has, that fairness in the election process is best achieved by a direction that political subdivisions
of the State maintain a ‘hands off” policy.” 376 Mass. at 195. The court also noted that the
campaign finance law [M.G.L. ¢. 55] demonstrates an intent "to assure fairness of elections and
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the appearance of fairness in the electoral process" and that the law should be interpreted as

prohibiting the use of public funds "to advocate a position which certain taxpayers oppose." 376
Mass. at 193-195.

Accordingly, this office has concluded that governmental entities should not provide
public facilities to a candidate or political committee unless each side is given equal access upon
request. See Anderson, 376 Mass. at 200. Therefore, a candidate or political committee may use
a public school building or the grounds adjacent thereto for a campaign event, provided other
candidates and committees are granted access to the same or similar public school buildings,
under the same terms and conditions, upon request. Conversely, if one candidate or committee is
denied access to a building for a political event, other candidates/committees must also be denied
access, in accordance with the equal access requirement set forth in Anderson.

For any political event held in a school building, however, political fundraising is strictly
prohibited. See M.G.L. c. 55, § 14, which prohibits the solicitation or receipt of funds for any
political purpose in a building or part thereof occupied for state, county, or municipal purposes.
This section of the statute would proscribe any event within public school buildings that required
a ticket purchase or suggested a contribution; it would also prohibit the use of a public building
for a free event at which an individual suggests, requests, or accepts contributions while at the
event, even if the solicitation was not previously advertised. It is important to note that, even if
no contributions are requested or solicited, they may not be accepted even if offered voluntarily.

The restriction on contributions in public buildings extends to the outside areas that are,
for practical purposes, part of the entrance to the building (for example, the area immediately in
front of the entrance to the public building), but does not apply to open areas/fields that are
publicly owned and merely adjacent to the building (for example, parks and fields that are
located behind or to the side of the school building and not blocking entry or egress to the
building). The equal access requirement does, however, apply to outdoor locations if they are
governmental property.

Lastly, it is important to note that M.G.L. c. 55, §13 strictly prohibits public employees
from fundraising for political purposes, either directly or indirectly; this restriction applies at all
times, and in all locations - not just during the public employee’s workday.

This letter is issued solely within the context of the campaign finance law and is provided
on the basis of representations made in our conversations. [f you have any further questions,
please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Mpaiabrt—

Maura D. Cronin
Deputy General Counsel



